Blog #8- Docenten, neem tijd om te praten
Mieke Noordermeer – 4 april 2024 – 3 minuten leestijd
Voel je spanning in je buik als je het klaslokaal binnenstapt?
“Er heerst een vrolijke sfeer in de gangen, terwijl jij langzaam het lokaal binnentreedt. Je kijkt snel naar rijen met lege stoelen die wachten om gevuld te worden, terwijl een overduidelijke spanning zich nestelt in je buik. Het is een gevoel dat je niet kunt negeren, een signaal dat vraagt om aandacht.”
Hoe betreed je het klaslokaal?
Met een nuchtere zekerheid die je innerlijke rust spiegelt, of ben je onrustig waarbij je gedachten overuren maken? Sta je kalm voor de klas en houd je gemakkelijk de orde, of vind je het moeilijk om de chaos onder controle te houden? Misschien is het die ene leerling/student, die je uit balans brengt. Of misschien is het een groepje, waarvan de dynamiek je ontglipt en je machteloos laat voelen.
En dan is er een belangrijke vraag die je niet kunt vermijden: geniet je nog van het lesgeven? Het is een vraag die invloed heeft op alles wat je doet en langzaam maar zeker spanning veroorzaakt in lijf. Als het plezier minder wordt en elke dag zwaarder voelt, is het geen verrassing dat er stress ontstaat.
Als je de bron van de spanning gaat inzien, kun je gerichte stappen ondernemen om weer tot ontspanning te komen.
Mieke Noordermeer
Wat kun je doen om dit te veranderen?
Allereerst is het cruciaal om erover te praten als je dit gevoel ervaart. Je bent niet alleen en het maakt je geen onbekwame docent als je moeite hebt om orde te houden. Heb je iemand om hierover te praten en voel je je veilig genoeg om open te zijn? Sta je open voor kritische vragen om tot de kern te komen? Als je de bron van de spanning gaat inzien, kun je gerichte stappen ondernemen om weer tot ontspanning te komen.
Een suggestie die ik wil delen is om te kijken naar je duidelijkheid en consequentheid. Zijn er regels in de klas, het team of de school die voor jou helder zijn en pas je deze ook toe in je eigen lokaal? Ben je het eens met deze regels en komen ze overeen met wie je bent of wilt zijn als docent? Waar trek jij de grens en wat zijn de consequenties als die grens wordt overschreden? Als deze regels en acties duidelijk zijn voor leerlingen/studenten en je ze steeds opnieuw toepast, kun je beter de orde bewaren en meer rust ervaren, zowel in de klas als in jezelf.
En weet je, het is helemaal oké om het vervelend te vinden als leerlingen/studenten niet luisteren. Dat ís ook niet leuk en kan erg frustrerend zijn! Maar probeer het te zien als een uitdaging, als een kans om te laten zien hoe jij ermee omgaat, in plaats van als een last.
Ik ben Mieke Noordermeer, docentcoach en onderwijsvernieuwer van DocentBOOST. 14 jaar ervaring in het middelbaar beroepsonderwijs als LC docent, werkplekbegeleider, pdg-coach, studieloopbaanbegeleider, opleidingscoördinator en onderwijsontwikkelaar.
06-39764705
#docentcoach #docentboost #docentboostmbo #coachingonderwijs #lesobservaties #delenwordtgewaardeerd