Blog #7- 7 tips voor startende docenten
Mieke Noordermeer – 4 april 2024 – 3 minuten leestijd
In het hart van het onderwijs staan docenten, wiens rol niet alleen bestaat uit het overdragen van kennis, maar ook uit het vormgeven van een stimulerende en ondersteunende leeromgeving. Voor startende docenten is het een uitdagende taak zijn om zichzelf te vinden in deze rol en tegelijkertijd een positieve leeromgeving te creëren. Daarom heb ik zeven praktische tips samengesteld, die startende docenten kunnen helpen om met vertrouwen voor de klas te staan en hun leerlingen te ondersteunen bij hun leerproces.

Nieuwe docenten zijn als zaailingen - met de juiste zorg, begeleiding en toewijding kunnen ze uitgroeien tot krachtige bronnen van inspiratie en groei voor hun leerlingen.
- Wees empathisch en begripvol:
Neem de tijd om je in te leven in de wereld van je leerlingen. Begrijp hun achtergrond, interesses en uitdagingen. Door empathie te tonen, bouw je een band op en creëer je een veilige leeromgeving waarin leerlingen zich gezien en gehoord voelen. - Activeer voorkennis:
Activeer de voorkennis van je studenten aan het begin van elke les. Door te beginnen met wat je studenten al weten of hebben ervaren, creëer je een brug naar nieuwe leerstof en vergroot je hun betrokkenheid bij het leerproces. - Stimuleer actieve betrokkenheid:
Moedig leerlingen aan om actief deel te nemen aan het leerproces. Gebruik interactieve werkvormen zoals groepsdiscussies, praktische oefeningen en samenwerkingsopdrachten om de betrokkenheid te vergroten en het leren te bevorderen. - Geef effectieve feedback:
Geef regelmatig feedback aan je leerlingen over hun prestaties en voortgang. Zorg ervoor dat de feedback specifiek, constructief en gericht is op groei. Door effectieve feedback te geven, help je leerlingen hun sterke punten te benutten en hun zwakke punten te verbeteren. - Integreer technologie:
Maak gebruik van technologie om het leerproces te verrijken en te versterken. Gebruik bijvoorbeeld educatieve apps, online bronnen en digitale tools om leerlingen te betrekken, te motiveren en te ondersteunen bij hun leerdoelen. - Creëer een inclusieve leeromgeving:
Zorg ervoor dat je klaslokaal een inclusieve en respectvolle omgeving is waarin alle leerlingen zich welkom en gewaardeerd voelen. Respecteer diversiteit, moedig respectvolle interacties aan en bied ondersteuning aan leerlingen met verschillende behoeften en achtergronden. - Blijf reflecteren:
Neem regelmatig de tijd om terug te kijken op je lespraktijk en te evalueren wat goed werkt en wat beter kan. Door continu te reflecteren en te leren, kun je je pedagogische en didactische vaardigheden verbeteren en het beste uit jezelf en je leerlingen halen.
Nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen?
Ik geef 7 x een gesprek cadeau, waarin ik naar jou luister, je behoefte analyseer en je een persoonlijke tip geef waarmee jij verder kan!
Meld je aan via info@docentboostmbo.nl
Ik ben Mieke Noordermeer, docentcoach en onderwijsvernieuwer. 14 jaar ervaring in het middelbaar beroepsonderwijs als LC docent, werkplekbegeleider, pdg-coach, studieloopbaanbegeleider, opleidingscoördinator en