Blog #9 - Bestaat de ideale les?
Mieke Noordermeer – 26 april 2024 – 3 minuten leestijd
In de wereld van het onderwijs, die elke dag vol zit met uitdagingen en kansen, blijft één vraag beginnende docenten altijd bezighouden tijdens hun ontwikkeling als onderwijsprofessional: hoe geef ik de perfecte les? In dit artikel kijk ik naar hoe je kan streven naar perfect onderwijs, zonder je te verliezen in onrealistische verwachtingen. Want is perfectie niet eerder een streven dan een bereikt doel?
Wat is voor jou de perfecte les?
Wanneer mij de vraag door beginnende docenten wordt gesteld gedurende het coachtraject, stel ik mijn coachee altijd de tegenvraag: “Wat is voor jou de perfecte les?”. Het is belangrijk om te weten dat de definitie van een perfecte les voor iedereen anders is. Wat voor de ene docent als perfect wordt beschouwd, kan voor een andere docent minder perfect zijn.
Laat ik daarom deze (misschien wel méér) belangrijke vraag stellen: “Bestaat de perfecte les eigenlijk wel?”. Deze vraag dwingt beginnende docenten om goed na te denken over wat ze eigenlijk vinden, denken en weten over lesgeven. Ik nodig mijn coachee dan ook altijd uit om kritisch na te denken over hun eigen visie, ideeën, waarden en doelstellingen als docent. Als ze nadenken over wanneer ze “ja” zouden antwoorden op de vraag of een les perfect is, dan helpt dit om hun eigen verwachtingen en doelstellingen te verhelderen. Hierna kijken we of hun verwachtingen wel realistisch zijn, want het is belangrijk om een balans te vinden tussen ambitie en haalbaarheid.
Streef naar voortdurende groei en ontwikkeling
Mieke Noordermeer
Als docentcoach ben ik ervan overtuigd dat je moet blijven groeien en ontwikkelen, en erkennen dat er altijd ruimte is voor verbetering. In plaats van streven naar perfectie, zou je moeten streven naar voortdurende groei en ontwikkeling als docent. Dat is een leerproces; om dingen uit te proberen moet je jezelf tijd en ruimte geven én gunnen. Je moet ervaren wat werkt en niet werkt voor jou, passend bij jouw eigen visie, ideeën, waarden en doelstellingen. Op deze wijze kun je streven naar – wat voor jou – de perfecte les zou kunnen zijn.
3 belangrijke do’s bij het nastreven van de perfecte les:
Structuur bieden: zorg voor een heldere structuur door in elke les hetzelfde aantal vaste onderdelen te doorlopen. Studenten zijn daarmee goed geïnformeerd en dit helpt ze om op hun gemak te voelen. Hierdoor kunnen ze zich beter focussen op hun leerproces.
Duidelijk zijn: wees helder en transparant over wat studenten kunnen verwachten tijdens de les en voor een bepaalde periode. Stel duidelijke doelen en communiceer deze actief, zodat studenten weten wat er van ze verwacht wordt en wat ze kunnen bereiken.
Grenzen stellen en consistent zijn: ken je eigen grenzen als docent en wees duidelijk over wat wel en niet acceptabel gedrag is in de klas. Wanneer studenten deze grenzen overschrijden, is het belangrijk om consequent te zijn in het houden van de regels en geen uitzonderingen te maken. Consistentie biedt studenten een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid, en dat is nodig om een effectieve leeromgeving te bieden.
DocentBOOSTmbo – “Voor (beginnende) docenten die worstelen met de uitdagingen van het lesgeven”
Mijn naam is Mieke Noordermeer en ik ben vastbesloten om mij als docentcoach volledig in te zetten met tijd, aandacht, ondersteuning en begeleiding voor (beginnende) docenten die hier zo’n behoefte aan hebben! Met 14 jaar ervaring in het middelbaar beroepsonderwijs als docent, coach, coördinator, onderwijsontwikkelaar weet ik als geen ander dat deze behoefte enorm is.
T: 06-39764705
#docentcoach #docentboost #docentboostmbo #coachingonderwijs #bestaatdeperfecteles #delenwordtgewaardeerd